Sokáig ódzkodtam a kalácssütéstől, mint oly' sok minden mástól is a konyhában... Még a cöliákia diagnózisom előtt sütöttem egyszer "rendes" , búzalisztes kalácsot, és hát nagyon tuti lett! De túl sokáig nem örülhettem a sikernek, mert nem sokkal később megkaptam a diagnózisomat, és búcsút inthettem minden sütőtudományomnak, és kvázi dobhattam a recepteket a kukába.
Aki sütött már gluténmentesen, tudja, hogy finom, puha kelt tésztát készíteni nagy kihívás. Pont a sikér, a péksütemények puhaságát, foszlósságát adó anyag a méreg a számunkra, amit 100%-ban ki kell iktatnunk az ételeinkből. Nos, próbált már valaki keményítőből kelt tésztát készíteni...? El lehet képzelni a végeredményt.
Szerencsére ma már nagyon sok liszt és kipróbált recept elérhető, így én is ezek mentén kezdtem el próbálkozni, eleinte kevesebb, majd több sikerrel. :) Most már nem nagy ügy kiflit vagy kalácsot sütni, csak kellő időben kell észbe kapni, mert bizony a kelesztésekkel együtt ez minimum 3,5 órás történet... De megéri, mert igazából munka csak 2x15 perc van vele, a frissen sült kalács vagy kifli íze és illata pedig semmihez sem hasonlítható!
Ma pedig a saját receptemet is megalkottam, amire nagyon büszke vagyok! :) Természetesen gluténmentes és csökkentett cukortartalmú is. De ettől még nagyon finom! :)
Hozzávalók:
150 g Nutri Free Mix per Pane liszt
100 g Schar Mix B Bread Mix liszt
25 g Dia Wellness Negyedannyi édesítőszer
1 csipet só
1/3 citrom héja reszelve
140 ml langyos (növényi) tej (nálam Alpro Coconut-Almond)
12 g Budafoki élesztő
15 g cukor
1 tojás kissé felverve
1/2 mokkáskanál vaníliakivonat
25 g (Président light) vaj olvasztva
A dagasztáshoz: 10 g étolaj
A lekenéshez: 1/2 tojás felverve
Elkészítés:
A cukrot belekeverem a tejbe, hozzámorzsolom az élesztőt és felfuttatom (ez nagyon misztikusan hangzik, de csak annyit tesz, hogy meleg helyen hagyom békében "dolgozni" 15 percig). Közben a száraz hozzávalókat (liszt, édesítő, só, citromhéj) elkeverem egy nagyobb tálban, illetve a nedves hozzávalókat (tojás, vaníliakivonat, olvasztott vaj) egy kisebb tálkában összekeverem.
Ha felfutott az élesztő, hozzáöntöm a száraz hozzávalókhoz az élesztős tejet, és az egyéb nedves hozzávalókat is. Kézi mixer dagasztóspiráljával összeálltom a tésztát, és letakarva, langyos helyen pihentetem 10 percet. Ezután hozzáadom az étolajat, és 5 percig még dagasztom a tésztát. Ezután langyos helyen, letakarva kelesztem 50 percet. Ne aggódjunk, ha kissé ragacsos a tészta, a gluténmentes tésztánál ez normális: kelesztés közben gyönyörűen összeáll, és úgy kijön majd a tálból, hogy alig marad nyoma.
Ha letelt a kelesztési idő, alálisztezett sütőpapíron (tervben van egy szilikon nyújtólap!) kissé átgyúrom a tésztát, és megformázom a kalácsot. Lehet hármas vagy négyes fonásssal megfonni, de ha nincs kedvem kézműveskedni, egyszerűen csak két részre veszem a tésztát, kinyújtom egy-egy téglalappá, azokat feltekerem, a két tekercset pedig összesodrom, és kész is. (A tekercseket akár meg is tölthetjük tetszés szerint, pl. lekenjük olvasztott vajjal, majd megszórjuk bőven édesítős kakaóporral vagy fahéjjal, de akár lekvárral, mogyorókrémmel is el tudom képzelni, és úgy tekerjük fel.)
Sütőpapírral bélelt kenyérsütőformába teszem (de lehet gyümölcskenyér-, őzgerinc- vagy akár kuglófforma is), letakarom, és ismét kelesztem 40 percet. Meglepően sokat fog még nőni!
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Lekenem a kalácsot felvert tojással (de lehet cukrozott tejjel is, én hanyagolom a cukrot), és 45 percig sütöm. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával leborítom a utolsó 5-10 percre. A sütőben, kissé kinyitott ajtó mellett, rácson hagyom langyosra hűlni. Frissen a legpuhább, legfinomabb.
Nekem 463 g lett az egész kalács, a kalóriatartalma 1311 kCal, így 100 g 283 kalóriát tartalmaz. Ez elég baráti, nem? :)